12 tips til lavere strømregning

Strømprisene i Sørøst-Norge har den senere tiden vært unormalt høye og prognoser sier vi må leve med høye priser også fremtiden. Da blir gode råd lønnsomme. Strøm­sparetips du tidligere kanskje har smilt av, er plutselig blitt gull verdt.
Kvinne som ser over strømregning
En person som senker temperaturen på en termostat

1. Senk innetemperaturen, spar 5% per grad

Størstedelen av strømforbruket går til oppvarming. For hver grad du senker temperaturen, sparer du ca fem prosent av energien du bruker til opp­varming. Dette er sannsynligvis det mest effektive tiltaket du kan gjøre, som ikke krever investeringer. Har du rom som brukes sjelden? Senk temperaturen noen grader ekstra der.

En kvinne og mann som bærer inn ved

2. Når strømprisene er høye lønner det seg å fyre med ved

Kjøper du bjørkeved i 1500l sekk koster det kun 1,02 kroner/kWh å varme opp boligen med en rentbrennende ovn. Til sammenlikning kostet det i mars 2022 ca. kr 1,56 kroner/kWh å varme opp boligen med elektrisk oppvarming da strømprisen i sør-øst norge var ca. kr 1,56 kroner inkl nettleie eksl statens kompensasjon.

LES MER: Spar penger på oppvarming av boligen

En familie som koser seg foran en peisovn

3. Bytt til en rentbrennende vedovn

En vedovn fra før 1998 har en virkningsgrad på ca 40% mens en rentbrennende ovn utnytter hele 80% av energien. Det betyr at du får dobbelt så mye varme igjen for veden du bruker. Alle nye vedovner du kjøper hos Varmefag i dag er rentbrennende.

Les mer om rentbrennende ovner her

En kvinne som ser ut av et vindu på gløtt

4. Luft kort og effektivt

Ikke la vinduet stå lenge på gløtt. Da kjøler du ned både gulv, tak og vegger som du må bruke energi på å varme opp igjen. Vil du ha frisk inneluft, lufter du kjapt og effektivt!

En dusjhode som drypper vann

5. Spar på vannet

Et normalt forbruk av varmtvann utgjør ifølge Enova rundt 1.200 kWh per person i året. Venn deg til korte og effektive dusjer. Bruk sparedusj i stedet for vanlig dusj. Her er det mye å spare.

En kvinne som skrur av/på knappen til lyset

6. Skru av lys du ikke bruker

Hele ti prosent av strømforbruket i norske hjem går til belysning. Skrur du av lyset når ingen bruker rommet, sparer du strøm uten at du forsaker noe.

Nærbilde av av/på- knappen

7. Skru av standby

Slå alltid av fjernsynet med av/på-knappen. Av-knappen på fjernkontrollen fjerner bare bildet, men TV-en bruker fortsatt strøm. I et vanlig hjem kan opp til ti prosent av strømmen gå med til å holde apparater i standby.

En ovn, vaskemaskin, kjøleskap og grafen til energimerking ved siden av hverandre

8. Kjøp elektriske apparater med A-merket

Husk å velge A-merket utstyr når du kjøper hvitevarer. Elektriske apparater merkes med bokstaver fra A til G. Hvitevarer med A-merke er de mest energieffektive.

En mann som monterer tetningslister

9. Montér tetningslister

Trekker det langs vinduer, dører og andre steder hjemme? Bruk isolasjonslister!

En person i blå overalls som isolerer taket

10. Etterisolér

Har du et eldre hus med dårlig isolasjon? Da er etterisolering et effektivt grep for å redusere strømforbruket.

Varmepumpe med fjernkontroll

11. Invester i luft-luft varmepumpe

Bruker du 25.000 kWh per år, sparer du ca 4800,-/år med en energipris på kr 1/kWh, i følge Norsk Varmepumpeforening. Investeringen er normalt tjent inn på ca 4 år. Jo dyrere strømmen er, dess mer sparer du.

Elbil som lades med elbillader

12. Bruk strøm til riktig tid på døgnet

Med de nye strømmålerne blir strømforbruket målt gjennom hele døgnet. Strømmen er normalt dyrest på morgenen og på ettermiddagen. Begrens strømforbruket så godt du kan på denne tiden av døgnet. Lad bilen, varm huset og vannet om natten og slå det av når strømmen er dyrest.

Du vil kanskje også like:

En peisovn med klebersteinsomramming som brenner med en vednisje med ved ved siden av.

Slik unngår du vedmangel i den kalde årstiden

Sprengkulde og høye strømpriser er som oftest hovedårsakene til at det oppstår vedmangel. Her kan du lese 3 gode tips for å unngå vedmangel.
To par føtter iført sokker varmer seg foran peisen

Peiskos gir deg lavere blodtrykk

Helt siden våre forfedre i urtiden lærte seg kunsten å tenne ild, har bålet vært et naturlig og sosialt samlingspunkt for oss mennesker.
To menn fra Varmefag som jobber med piperehabilitering på taket til et hus

Den beste tiden på året for å sjekke pipen din

Etter fyringssesongen kommer våren – som er den beste tiden å sjekke pipen. Er du i tvil om alt er som det skal være, bør du få fagfolk på befaring. Dersom rehabilitering er nødvendig kan du få det gjort på en rask, enkel og renslig måte.