Slik unngår du vedmangel i den kalde årstiden
"Høye strømpriser medfører større forbruk av ved."
Vedmangel og økende priser
«Ville tilstander», «enorm etterspørsel», «alle er tomme», «folk begynner å bli desperate». Dette er setninger fra nyhetsartikler fra norske aviser da Sibir-kulden herjet vinteren 2018. Også i januar i 2019 oppsto det vedmangel på Østlandet, blant annet på grunn av rekordhøye strømpriser og forbud mot fossil brensel som oljefyring, som trer i kraft fra 2020.
- Strømprisene har alltid vært et viktig parameter på etterspørselen etter ved. Høye strømpriser medfører større forbruk av ved, og høye strømpriser er vel ikke noe som kommer til å endre seg så mye fremover, sier Rune Østgård i interesseorganisasjonen Norsk Ved.
I 2019 ble 8 av 10 vedprodusenter utsolgt, ifølge markedsundersøkelsen som Norsk Ved har gjort blant sine medlemmer. Undersøkelsen viser også at mange forhåndsselger mye ved. 8 av 10 av produsentene har forhåndsordre på hele 44 prosent av vedmengden. Det tyder på at det kan være smart å skaffe veden så tidlig som mulig.
63 prosent av vedprodusentene sier at de skal øke prisen kommende sesong, blant annet fordi prisen på råvirke har økt.
3 tips for å unngå vedmangel:
Skaff veden tidlig, helst før det begynner å bli kaldt
Veden bør være tørr og av høy kvalitet, og skal du kjøpe veden bør du kjøpe norskprodusert ved. Dette blant annet fordi veden som importeres er av varierende kvalitet, og ofte har blitt lagret feil. Her finner du oversikt over forhandlere av norsk ved. Om du venter for lenge med å kjøpe ved kan vedprisene øke både fordi etterspørselen går opp, og fordi transportprisene stiger på grunn av glatte veier.
Skaff nok ved til hele sesongen
Hvor mye ved trenger du? Det er veldig individuelt, blant annet basert på hvor ofte du fyrer og hvor mye du er hjemme. Fyrer du stort sett på kvelden etter jobb og har en nyere rentbrennende vedovn eller lukket peis, varer en vedsekk på 60 liter omtrent to kvelder. Du trenger ikke være redd for å bestille for mye, tørr ved kan du lagre i mange år så fremt den lagres tørt.
Hogg din egen ved
Er du så heldig å ha tilgang på egen skog eller har tillatelse fra grunneier, kan du hogge selv. Husk at du bør ligge en sesong på forskudd med vedhogsten slik at veden får nok tid til å tørke. Veden bør kappes og kløyves etter hogsten, og legges på et tørt underlag utendørs med lufting på begge sider av stabelen.
Dette bør du gjøre når det er vedmangel (og dette bør du unngå)
Ikke bli desperat, men sett deg på venteliste hos vedforhandlerne. Heldigvis lever vi i et land der tilgangen til ved ikke avgjør om vi overlever. De fleste av oss har andre varmekilder basert på strøm.
Vi har sjekket ut de spontane ideene du kan få når vi er midtvinters og vedmangelen er et faktum. Dette er en liste over ting du IKKE skal gjøre:
- Løpe ut i nærmeste skog og hogge ved selv: Bor du i nærheten av en skog kan det være fristende å ta turen dit for å skaffe ved når vedprodusentene er tomme. Men det er ikke fritt frem. For det første må du ha tillatelse fra grunneier før du feller skog. I tillegg får ikke veden tid til å tørke. Fyrer du med rå ved kan dette i verste fall føre til pipebrann. Les også om hvordan du sjekker at veden er tørr.
- Kjøre til Sverige for å kjøpe: Om det er vedmangel i Norge er det stor sannsynlighet for at det er vedmangel også i nabolandet vårt. For å unngå en lang bomtur bør du ringe på forhånd til svenske vedforhandlere for å forsikre deg om at de har ved og kan holde av til deg.
Skaff nok ved slik at du kan fyre hele sesongen, gjerne for flere sesonger da du kan lagre det i flere år.
Nyere vedovner kan hindre vedmangel
Omtrent halvparten av vedovnene som står i norske hjem er av den gamle, ikke rentbrennende teknologien. Disse krever opp mot dobbelt så mye ved for å gi samme effekt som de nye rentbrennende vedovnene. Det betyr at vedmangelen kan forhindres dersom flere bytter ut den gamle vedovnen.
En ny, rentbrennende peis/peisovn gir en virkningsgrad på 75-80 prosent, og eldre ovner produsert før 1998 har til sammenligning en virkningsgrad på rundt 40 prosent. Dette gir en betraktelig reduksjon i vedforbruket - i tillegg til at du slipper å fyre for kråka. Her kan du lese mer om rentbrennende ovner.
Kjøper du en nyere peis kan du samtidig slå et slag for mindre luftforurensning.