Spår skyhøye strømpriser: Slik unngår du sjokkregning


En tørr og varm sommer er dårlig nytt for strømprisene i den kalde tiden som nærmer seg. Men det går an å ta noen grep for å unngå sjokkregning.

Den tørre sommeren har sørget for halvtomme vannmagasiner, og for rekordhøye strømpriser i juli. Gjennom sommeren måtte flere kjernereaktorer i Sverige, Tyskland og Frankrike redusere produksjonen eller stenge fordi vannet som blir brukt for å kjøle ned reaktorene var for varmt.

Dette kan ifølge analytikere Dagens Næringsliv har snakket med føre til skyhøye strømpriser nå som det blir kaldere i været og strømbruken øker.

«Det er fare for at strømprisene kan bli veldig høye»

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight

Unormalt lite i vannmagasinene
Grafen under viser at det er unormalt lite vann i magasinene. I en periode vannmagasinene normalt fylles opp, har de blitt tappet denne sommeren. 

Kilde: NVE

Fare for høye strømpriser

I verste scenario kan husholdningene få en prisøkning på totalt 5000 kroner i høst, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight.

- Vi er veldig avhengig av at vi får normale mengder nedbør i høst. Hvis ikke, er det fare for at strømprisene kan bli veldig høye, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Dagens Næringsliv har hentet inn tall fra Enova som viser at dersom strømprisen holder seg på dagens nivå vil en vanlig husstand som har et årlig forbruk på 20.000 kwh måtte betale rundt 400 kroner mer i måneden for strøm.

Slik unngår du sjokkregningen

Det enkleste man kan gjøre for å unngå sjokkregning er å senke temperaturen i boligen. Oppvarming står faktisk for rundt 64 prosent av energibruken i boliger, ifølge SINTEF.

Men har du ildsted i form av peis eller peisovn kan du slippe å være avhengig av et ullpledd gjennom den kalde årstiden.

I tillegg kan du spare penger, forutsatt at du har en moderne ovn.

- Gamle ovner har en virkningsgrad på rundt 40 prosent, mens en moderne rentbrennende ovn har en virkningsgrad på rundt 80 prosent. Det gir reduksjon i vedforbruk og en fin besparelse av kostnader knyttet til oppvarming, sier kjedeleder Sindre Baardson i Varmefag.

Slik sikrer du høy kvalitet på veden

Han understreker at veden må være tørr og av høy kvalitet for at kostnadene skal reduseres, og råder folk til å unngå å kjøpe ved på bensinstasjonen, fordi den ofte blir unødvendig dyr.  

- Det desidert billigste er å hogge egen skau, men om du skal kjøpe ved bør du gjøre det så tidlig som mulig. Ikke vent til det blir kaldt. Selv om vedproduksjonen i Norge normalt sett er ganske stabil, kan det fort bli knapt om det blir en kald vinter med høye strømpriser, sier han.

- Kjøp av en seriøs vedprodusent, gjerne i større forpakninger sammen med naboen eller noen bekjente, eller eventuelt hos den lokale bonden. Slik får du en god pris for kvalitetsved.

Ha med en fuktmåler når du skal kjøpe ved og sikre at veden har en fuktighet på under 20 prosent.

Kjøp peisovn før strømprisene blir høye

Om du ønsker å være ekstra kostnadsbevisst når strømprisene er høye kan en varmelagrende klebersteinsovn være midt i blinken. Kleberstein er porøs og tiltrekker seg varmen og avgir den sakte, og jo mer kleberstein det finnes i eller rundt ovnen, desto mer varmelagrende og fyringsøkonomisk er den.

- En stor klebersteinsovn kan avgi varme i opptil 12 timer, og legger forholdene til rette for et meget godt inneklima, forteller Baardson.  

Et annet godt råd er å kombinere en moderne peisovn med en varmepumpe. En luft til luft-varmepumpe gir deg en jevn og behagelig varme i hjemmet, men siden varmepumpen henter luft utenfra vil den ikke klare å varme like godt når det blir skikkelig kaldt ute.

- Det er smart å ha en peisovn som kan ta seg av kuldetoppene. Så skal vi heller ikke komme unna at en varmepumpe aldri kan gi deg en herlig peiskos med knitring og vakre flammer, sier ildsjelen avslutningsvis.Du vil kanskje også lese:

Fyr opp miljøvennlig med ny metode

Enten du fyrer for varmen eller hyggens skyld – det finnes flere måter å tenne opp i peis og ovn på. Nye metoder gjør det i tillegg mer miljøvennlig.

Tips til opptenning og fyring

Les våre generelle fyringstips.