Høye strømpriser? Slik unngår du sjokkregning

Hvis sommeren er tørr og varm, er det dårlig nytt for strømprisene i den kalde årstiden. Men det går an å ta noen grep for å unngå sjokkregning.

Sist oppdatert: September 2018
Dam med vann som renner ned

Tørr sommer gir høye strømpriser

Når sommeren er tørr reduseres vannmagasinene, og strømprisene kan nå rekordhøyder. Det er heller ikke uvanlig at flere kjernereaktorer i Sverige, Tyskland og Frankrike må redusere produksjonen eller stenge, fordi vannet som brukes til å kjøle ned reaktorene blir for varmt.

Dette kan, ifølge analytikere Dagens Næringsliv har snakket med, føre til skyhøye strømpriser når det blir kaldere og strømbruken øker.

 

Ulike vannmengder fra år til år

Grafen viser at det er ulike mengder vann i magasinene fra år til år. I en periode vannmagasinene normalt fylles opp, ble de isteden tappet i 2018. 

"Det er fare for at strømprisene kan bli veldig høye."

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight

Graf om viser ulike mengder vann i magasinene fra år til år

Kilde: NVE

Fare for høye strømpriser

I verste scenario kan husholdninger få en prisøkning på opptil 5000 kroner, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight.

– Vi er veldig avhengig av at vi får normale mengder nedbør når det er høst. Hvis ikke, er det fare for at strømprisene kan bli veldig høye, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Tall fra Enova viser at dersom strømprisen er uvanlig høy, vil en vanlig husstand som har et årlig forbruk på 20.000 kWh måtte betale rundt 400 kroner mer i måneden for strøm.

Slik unngår du sjokkregningen

Det enkleste du kan gjøre for å unngå sjokkregning er å senke temperaturen i boligen. 

Men har du ildsted i form av peis eller peisovn kan du slippe å være avhengig av et ullpledd gjennom den kalde årstiden. I tillegg kan du spare penger, forutsatt at du har en moderne ovn.

– Gamle ovner har en virkningsgrad på rundt 40 prosent, mens en moderne rentbrennende ovn har en virkningsgrad på rundt 80 prosent. Det gir reduksjon i vedforbruk og en fin besparelse av kostnader knyttet til oppvarming, sier kjedeleder Sindre Baardson i Varmefag.

Hvit peisovn med ved på begge sider

Slik sikrer du høy kvalitet på veden

Han understreker at veden må være tørr og av høy kvalitet for at kostnadene skal reduseres, og råder deg til å unngå å kjøpe ved på bensinstasjonen, fordi den ofte blir unødvendig dyr.  

– Det desidert billigste er å hogge i egen skog, men om du skal kjøpe ved bør du gjøre det så tidlig som mulig – ikke vent til det blir kaldt. Selv om vedproduksjonen i Norge normalt sett er ganske stabil, kan det fort bli knapt om det blir en kald vinter med høye strømpriser, sier Baardson.

– Kjøp av en seriøs vedprodusent, gjerne i større forpakninger sammen med naboen eller noen bekjente, eller eventuelt hos den lokale bonden. Da får du en god pris for kvalitetsved.

Ha med en fuktmåler når du skal kjøpe ved, og sjekk at den har en fuktighet på under 20 prosent.

Kjøp peisovn før strømprisene blir høye

Om du ønsker å være ekstra kostnadsbevisst når strømprisene er høye, kan en varmelagrende klebersteinsovn være midt i blinken. Kleberstein er porøs og tiltrekker seg varmen, og avgir den sakte. Jo mer kleberstein det finnes i eller rundt ovnen, desto mer varmelagrende og fyringsøkonomisk er den.

– En stor klebersteinsovn kan avgi varme i opptil 12 timer, og legger forholdene til rette for et meget godt inneklima, forteller Baardson.  

Et annet godt råd er å kombinere en moderne peisovn med en varmepumpe. En luft til luft-varmepumpe gir deg en jevn og behagelig varme i hjemmet, men siden varmepumpen henter luft utenfra vil den ikke klare å varme like godt når det blir skikkelig kaldt ute.

– Det er smart å ha en peisovn som kan ta seg av kuldetoppene. Så skal vi heller ikke komme unna at en varmepumpe aldri kan gi deg en herlig peiskos med knitring og vakre flammer, avslutter ildsjelen.

Finn nærmeste butikk Se alle våre peiser Se alle våre peisovner

Du vil kanskje også like:

En mann som henter i en vednisje ved siden av en svart peisovn

Fyr opp miljøvennlig med ny metode

Enten du fyrer for varmen eller hyggens skyld – det finnes flere måter å tenne opp i peis og ovn på. Nye metoder gjør det i tillegg mer miljøvennlig.
Kvinne som legger mer ved i peisinnsats og mann som koser seg med bok foran peis

Tips til opptenning og fyring

Selv om det kan virke som en enkel oppgave, å fyre opp ovnen, er det viktig å følge visse retningslinjer for å unngå farlige situasjoner og skade på miljøet. Her er noen nyttige tips som kan hjelpe deg med å bruke ovnen på en effektiv og trygg måte.
Familie med to små barn koser seg foran peisen

Høye strømpriser gjør det ekstra lønnsomt å fyre med ved

Strømprisene i Norge har i det siste vært høye og alt tyder på at vi må leve med høye strømpriser også fremtiden. Les hvorfor oppvarming med vedfyring kan være et økonomisk godt alternativ.