Flytte? Her er sjekklistene du bør gå gjennom før du flytter
Flytteprosess uten stress
Mange forbinder flytteprosesser med stress og dårlig stemning, men planlegger du godt i forkant kan flyttingen bli en sosial og hyggelig sammenkomst.
Det er mye penger å spare på å invitere familie og venner til dugnad når flyttedatoen er bestemt, men husk at det kan være gunstig å leie en varebil eller lastebil, om du ikke har tilhenger tilgjengelig.
Et alternativ er selvsagt å engasjere et flyttebyrå for å gjøre jobben, noe som er spesielt gunstig om du har mange digre og tunge gjenstander som skal med på flyttelasset.
Pusse opp før du flytter inn i ny bolig?
Det kan ofte være en god idé å pusse opp den nye boligen slik at du får satt ditt eget preg på stedet før du flytter inn alle møblene dine.
Ofte er det bare et malingsstrøk eller to som kan utgjøre den store forskjellen, eller kanskje du vil bytte frontene på kjøkkenet? Kanskje det er en gammel peis der som du vil bytte?
Les også: Tips til oppussing av stue
- Vi opplever at flere kommer innom oss i Varmefag i forbindelse med boligkjøp, enten fordi de vil bytte ut peisen eller vil undersøke om det er behov for piperehabilitering, sier Sindre Baardson i Varmefag.
- Vi har også mange kunder som setter inn ny peis før de flytter inn, og det er praktisk å gjøre dette når stuen er tom, ikke minst hvis det er en gammel peis som skal rives først. Tar man jobben med å rive gammel peisovn og montere ny før innflytting blir også rengjøringsjobben enklere.
Husk å melde flytting
Flyttemelding sender du til Folkeregisteret senest åtte dager etter at du har flyttet til ny adresse. Dette gjør du enkelt på Altinn. For å få posten levert til din nye adresse bør du endre adressen din på Postens adressesider.
Husk at strøm, TV og bredbånd overføres, og gi beskjed til bank, forsikringsselskapet og lignende. Et godt tips for å varsle alle som bør varsles om adresseendringen er å se på forfallsmappen eller mottakerlisten i nettbanken.
Til slutt: Heng opp navn på postkasse, dør og ringeklokke. Lykke til med flyttejobben!
Slik planlegger du selve flyttingen
-
Spør venner og/eller familie om de kan bidra eller ta kontakt med et flyttebyrå for å få et tilbud. Det blir raskt god stemning om du byr venner og familie på pizza, eller boller og brus når jobben er gjort!
-
Undersøk om forsikringen din dekker flytting eller om flyttebyrået har forsikring inkludert i prisen.
-
Ta bilder. Både av boligen du flytter til og fra, slik at du har bevis for hvordan det så ut. Bruker du flyttebyrå kan det være smart å ta bilde av de dyreste møblene i fall det skjer noe med dem.
-
Bestill møbler i god tid. Flere møbelbutikker kan ha noen ukers leveringstid, så planlegg dette i god tid.
-
Sørg for at stedet du flytter fra er rengjort. I flytteprosessen har du ofte mer enn nok å gjøre, så be gjerne venner eller familie om hjelp, eller bestill flyttevask fra et rengjøringsbyrå.
Slik pakker du smart
-
Gi bort, selg eller kast! Benytt muligheten flyttingen representerer til å kvitte deg med ting du ikke har bruk for. Da blir det mindre å bære, og du unngår å fylle opp den nye boligen med ting som bare samler støv.
-
Skaff nok pappesker. Spør på nærmeste butikk om de har kasser til overs, eller ta turen innom steder som Clas Ohlson, IKEA eller nærmeste flyttebyrå.
-
Pakk smart! Begynn med å pakke ned ting du ikke trenger med en gang (bøker, pynt, servise, interiør, klær som er utenfor sesong osv.), og marker eskene med innhold og hvilket rom esken skal til. Det finnes også glass- og tallerkeninndelere til flytteesker om du har servise du er ekstra redd for. Til klær og tekstiler kan bagger, kofferter og søppelsekker benyttes.
-
Legg frem pledd og tepper til flyttingen, slik at du kan beskytte møblene under transporten. Unngå at møblene gnisser mot hverandre.