Vurderer fyringsforbud mot gamle vedovner i flere kommuner

Om noen år vil det være forbudt med oljefyring over hele landet, og Bergen har allerede besluttet å forby fyring i gamle, ikke rentbrennende vedovner. Nå vurderer flere norske kommuner det samme.
Sist oppdatert: Februar 2018
Rekkehus med fokus på skorsteiner

Luftforurensning fra gamle peisovner

Over 1,1 millioner tonn ved ble brent opp i Norge i 2016, ifølge SSB. Mesteparten fyres opp i vinterhalvåret mellom november og februar. Mens elektrisitet er den primære oppvarmingskilden i norske boliger, er peisovner den nest største.

Men på grunn av at mange av disse peisovnene er gamle, fører dette til luftforurensning til skade for både helsen og miljøet. Verst rammet er områder og byer som er tett befolket.

Tips til å redusere luftforurensningen

  • Sørg for riktig fyring i peis og vedovn
  • Bruk tørr ved
  • Unngå å sprengfyre
  • Bytt til en nyere ovn som har lavere utslipp
  • Ha godt med trekk i pipa

Vil gamle vedovner til livs

I 1998 kom det et forbud mot salg av ovner som ikke er rentbrennende, men likevel er det mange som fremdeles har gamle ovner.

Vinteren bringer med seg et kaldt og vindstille vær, noe som resulterer i høye nivåer av svevestøv i lufta.

For mange kan denne luften oppleves som helsefarlig, der blant annet svevestøv kan irritere og danne betennelse i lungene, som kan gi økt hoste, lungebetennelse eller forverre astma.

Ifølge tall fra SINTEF, Norsk institutt for luftforskning (NILU) og Statistisk sentralbyrå (SSB) er vedfyring en mye større kilde til svevestøv på landsbasis, enn utslipp fra veitrafikk.

Derfor har mange norske kommuner diskutert å innføre fyringsforbud mot gamle ovner, noe som hittil bare har blitt vedtatt i Bergen, der forbudet vil starte fra 2021. Også i Oslo vurderer miljøbyråd Lan Marie Berg å foreslå et forbud mot vedfyring i gamle ovner.

Bransjeorganisasjonen Norsk Varme ber landets kommuner følge Bergen, som har satt av 50 millioner kroner til ovnspant.

- Bergen har vært villig til å tenke og handle stort. Vi forventer ikke at mange kommuner har så mye penger å avse, men et forbud er gratis, sier styreleder Steinar Vigdal i Norsk Varme.

Gammel peisovn i en eldre stue

Gamle peisovner er farlig for helse og miljøet og det er nå forbud mot ikke-rentbrennende peiser.

Pipebrann fra en gamle vedovner

- Gir større fare for pipebrann

Kjedeleder Sindre Baardson i Varmefag er godt kjent med problemet gamle fyringsovner skaper.

- Det er ikke uten grunn at det er diskusjon om å innføre forbud mot å fyre i gamle vedovner og oljefyr. Gamle ovner gir ikke bare skader på helse og miljø, de gir også større fare for pipebrann. Så det er mange positive sider ved å innføre et forbud mot å fyre opp i gamle ovner og ildsteder, sier han.

- Fortsatt er rundt halvparten av ovnene rundt om i de tusen hjem og hytter av den gamle typen. Det tilsvarer rundt 1,5 millioner gamle ovner som alle er klare for utskiftning, sier Baardson.

Lurt å investere i ny ovn

Ovner produsert etter 1998 anses å være "rentbrennende", som gir lavere utslipp og bedre virkningsgrad enn de eldre ovnene. Grunnen til at man har avgrenset alderen for ovner til året 1998, er at da ble peisovner standardisert for å forbedre forbrenningseffekt og redusere partikkelutslipp her i landet. Å innføre et slikt tiltak landet over vil gi en betydelig redusering i utslipp.

- Siden 1998 har vi merket at folk der ute er blitt mer bevisst på hva konsekvensene av feil vedfyring har å si for oss mennesker, og ønsker å gjøre noe med det. Hvert år bytter vi ut tusenvis av ovner i hjem og hytter, mange av dem er gamle versting-ovner, forteller Baardson.

I følge Baardson er det ingen negative aspekter med å gå til anskaffelse av en ny ovn om man har en som er eldre enn 1998.

- De nye ovnene som er på markedet har ny teknologi med høyere virkningsgrad. Det innebærer at de er mer energieffektive og slipper ut mindre svevestøv. I tillegg får man både mer varme i boligen sin, og mindre forurensning ut for hver kilo med ved man fyrer med, avslutter han.

Relevant for deg som vurderer ny peis:

En mann leser bok foran peis, mens en kvinne legger på mer ved i peisen

Ny peis til glede for hele familien

Hva er da bedre enn peiskos når det er kaldt? Varmefag har et stort utvalg om du er interessert i ny peis tilpasset deg og dine ønsker.

Du vil kanskje også like:

Gammel vedovn i stue

Hva skiller en rentbrennende ovn fra en gammel ovn?

I 1998 kom kravet om at alle ovner som selges i Norge skal være rentbrennende. Dette gjelder også ovner som installeres, uavhengig om den er kjøpt ny eller brukt. Men hva er egentlig en rentbrennende ovn?
To menn fra Varmefag som installerer ny stålpipe på taket til et hus

Vurdér pipehatt ved piperehabilitering

En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.
En mann som henter i en vednisje ved siden av en svart peisovn

Fyr opp miljøvennlig med ny metode

Enten du fyrer for varmen eller hyggens skyld – det finnes flere måter å tenne opp i peis og ovn på. Nye metoder gjør det i tillegg mer miljøvennlig.