Gode tips til et godt inneklima med vedfyring hjemme

Et godt inneklima er viktig for helse og trivsel hos både mennesker og kjæledyr. Har du derimot dårlig inneklima kan dette gi nedsatt livskvalitet – og skader på boligen din. Vet du hvordan det står til hjemme hos deg, og hva kan du gjøre for å få et godt inneklima? 
Mor og sønn som koser seg på sofa foran hvit peisovn

Kai Gustavsen (fagsjef for inneklima i NAAF) sine beste tips for å få et godt inneklima med peis og peisovn:

  • Rengjør peisen

Støvsug og rengjør utvendig og innvendig med utstyr som er beregnet til å fjerne aske og sot.

  • Pass på at røyk ikke siver ut i rommet

Dersom du har en vedovn produsert før 1998 bør du skifte til en som er ny og rentbrennende. I mellomtiden bør du sjekke at røyk ikke siver ut mellom elementene.

  • Åpne spjeldene

Hvis du sliter med å få det til å brenne bør du sjekke at alle spjeld er åpne, at brennkammer og røykrørene er støvsugd eller feiet innvendig, og om pipa er i god stand. En røyksuger eller avtrekksvifte på pipa over taket hjelper deg å få god trekk. Les flere tips om du har dårlig trekk i pipa her.

  • Tilfør luft

Luftespalter over vindu og klaffeventiler i yttervegg skal være åpne. Rengjør alle ventiler med støvsugeren slik at støv og døde insekter fjernes.

  • Har du nytt hus?

I så fall bør du sjekke om vedovnen er tilkoblet ekstern lufttilførsel som leder luften utenfra og direkte inn i ovnen. Dette sikrer god trekk.

  • Bruk kvalitetsved

Fyr kun med tørr ved som ikke har fuktskader eller muggsopp. Les flere gode råd til vedfyring her.

  • Oppbevar veden tørt ute

Ikke ha mer ved inne enn det du trenger for én kveld, slik at ikke luften påvirkes av vedkubbene. Gode steder for lagring av ved er balkongen, uteboden eller garasjen.

  • Reduser ubehagelig strålevarme

Tenk igjennom hvordan du møblerer i forhold til hvor ovnen er plassert for å unngå ubehagelig strålevarme. Dette er spesielt viktig der ovnen er nær sittegruppen.

"Jo bedre ovnen eller peisen fungerer, desto bedre blir inneklimaet."

Ta inneklimasjekken!

NAAF samarbeider med Humid som tilbyr måling, kartlegging og dokumentasjon av inneklima i private boliger. Hvis du har spørsmål kan du kontakte Humid gratis, og om du er medlem i NAAF får du rabatt på måling av inneklimaet i hjemmet ditt.

Inneklimaets betydning for helse og trivsel

Hvis luften hjemme er forurenset puster du og familien din inn mikroorganismer som støv, pollen, midd, sopp, bakterier, virus, alger og mugg. Det sier seg selv at dette er helseskadelig, og det kan føre til en rekke helseplager:

  • Astma og allergi
  • Hodepine
  • Trøtthet
  • Luftveisinfeksjoner
  • Tørr hud, kløe og eksem
  • Tørre og såre slimhinner i øyne, nese og hals

Men hvorfor får vi dårlig inneklima?

– Det er det flere årsaker til. Inneklima består av fem miljøer – temperatur, luft, lys/stråling, lyd/støy og utforming/innredning. Siden inneklima er samspill mellom fem ulike inneklimafaktorer, finnes det også en rekke tiltak du kan iverksette. Praktisk innblikk i hva du kan gjøre i de fem miljøene vil bidra til at du får godt inneklima, sier Kai Gustavsen, som er fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Vask og rengjøring er viktig for et godt inneklima

Hvordan får du så denne helheten til å fungere slik at du får et godt inneklima? Ifølge Kai er det enklere og rimeligere enn du tror. Som regel handler det om å bruke det du har på riktig måte.

– Du kan påvirke temperaturen uten altfor store kostnader. Pass på å ikke ha det for varmt, for de fleste vil området 20 til 22 grader oppleves bra. For høy innetemperatur vil gi økt avgassing fra gulv, vegger, tak og inventar. Varm luft som treffer øyne og nese vil oppleves som "tørr” og være ubehagelig for de fleste. Og har du det for kaldt risikerer du fukt.

Videre anbefaler han at du har gode rutiner på å fjerne støv. Ikke bare på gulvet, men løfte blikket på hyller, flater og vegger. I tillegg er gardinene og tekstiler støvsamlere, så det er viktig å lufte dem jevnlig og gjerne før fyringssesongen starter. Støv er som "glidefly”, og lander på alle horisontale flater i rommet.

– Vask og støvsug overalt der du kommer til, også bak panelovner og pipeelementer. Støv som ligger på varme overflater kan brenne, hvilket irriterer øyne og slimhinner. Og husk at når du skal støvsuge peis eller peisovnen innvendig, må du bruke en som er egnet til slikt arbeid, eventuelt en askesuger. Sjekk at støvsugeren har hepafilter, slik at ikke mikropartikler slippes ut i stuen – da unngår du å spre aske rundt i boligen din.

Bor du i en eldre bolig? Da må du sjekke lufteventilene nøye.

– Disse blir gjerne lukket eller tapetsert igjen, og da kan du få problemer med å få fyr i ovnen eller peisen. De må derfor stå åpne, slik at rommet ovnen står i får tilført nok frisk luft – da får du god og sikker forbrenning. Ventiler i yttervegg og over vindu vil også bidra til at rommet får skiftet ut den gamle luften, og tilført ny og frisk. Finn frem støvsugeren igjen, slik at du får fjernet støv, pollen og insekter.

Her skal det legges til at mange har stengt lufteventilene fordi de får trekk på seg når de sitter.

– Da er vi inne på det med innredning, og det er bedre å møblere riktig slik at du kan ha lufteventilene åpne og få frisk luft inn uten at du får trekk og kulde på deg. Så sjekk om du kan plassere godstolen og sittegruppen i stuen slik at dere ikke utsettes for dette.

Er du usikker på på om du har trekk i luftventilen? Da kan du ta serviettesten: Hold en serviett foran ventilen, så ser du om det blåser inn i rommet.

 
To menn som rehabiliterer en pipe på taket til et hus.

Har du en eldre pipe med dårlig trekk, kan det hende du trenger en piperehabilitering. Foto: Varmefag

Frisk luft og tørr ved

Når du skal tenne opp er du avhengig av frisk luft. Og jo bedre ovnen eller peisen fungerer, desto bedre blir inneklimaet.

– Vedfyring vil bidra til et bedre luftskifte, da du får tilført frisk luft utenfra. Så åpne gjerne vinduet på gløtt når du setter i gang. Du bør heller ikke fyre for hardt og få det fort varmt, men ha en fornuftig brenning. Det er dessuten bedre for miljøet både inne og ute, forteller Kai.

Han råder deg til å følge SINTEFs tips om å fyre fra toppen.

– Det gir deg færre partikler. Samtidig blir veden nederst varmet opp, slik at den avgir gasser som tennes av varmen på toppen.

Men det hjelper hverken med fornuftig brenning og toppfyring om du ikke har skikkelig ved.

– Kjøp ved av en forhandler der du vet hvor den kommer fra, og at den er lagret tørt og er uten sopp- og fuktskader når du får den hjem. Så er det bare å passe på at du fortsetter å oppbevare veden på et tørt sted med god luftsirkulasjon. Du skal ikke bruke stuen til oppbevaring, da veden kan inneholde pollen og mugg – ta heller inn det du skal brenne etter hvert. Ønsker du dekorved inne, velger du ut noen fine vedkubber som du støvsuger regelmessig.

Slik sjekker du at veden er tørr.

Flammene som gir deg godt inneklima

Gamle peiser kan være lite effektive, og en utett ovn kan gjøre at du puster inn sotpartikler og avgasser. Dersom du har en gammel ovn, anbefaler derfor Kai deg å bytte til en ny og miljøvennlig rentbrennende ovn.

– Den reduserer faren for pipebrann og utslipp av sot, og øker temperaturen og effektiviteten fordi den får tilført luft – selv om du fyrer mindre får du mer varme.

I tillegg har tilstanden på pipa betydning. Har du en eldre pipe med dårlig trekk kan du slite med å få effektiv forbrenning, selv om ovnen er av nyere dato. Da kan det hende du trenger en piperehabilitering. I noen tilfeller kan trekkproblemer løses med en røyksuger på toppen av pipa.

– Også den klassiske klebersteinsovnen gir godt inneklima, og kan således være en god investering. Det som er fint med disse er du får glede av de etter at ilden har sluknet. Massen i ovnen holder seg varm lenge, og det gir deg en behagelig temperatur. Så en skikkelig klebersteinsovn er et bra valg for godt inneklima!

– Har du til slutt noen flere tips til godt inneklima?

– Ja, og det er å lese og følge brukerveiledningen nøye før du fyrer i ovnen din. Sett deg inn i hvordan den skal brukes, og bruk den fornuftig. Det er trist hvis du får dårlige opplevelser når du bare skal ha det koselig, avslutter Kai.

Har du spørsmål, eller vil du vite mer om vedfyring og hvordan du får godt inneklima med vedfyring hjemme hos deg? Da kan du ta kontakt med din nærmeste Varmefag-forhandler.

 
Se utvalg av rentbrennende ovn Finn nærmeste forhandler

Du vil kanskje også like:

Hvit peisovn med stort vindue ved siden av i stue

6 tips mot dårlig trekk i pipa

Opplever du dårlig trekk i pipa? Her er 6 eksperttips fra SINTEF og Varmefag. Les om tegn, årsak og tiltakene du bør gjennomføre for å bedre trekken.
En mann som henter i en vednisje ved siden av en svart peisovn

Fyr opp miljøvennlig med ny metode

Enten du fyrer for varmen eller hyggens skyld – det finnes flere måter å tenne opp i peis og ovn på. Nye metoder gjør det i tillegg mer miljøvennlig.
Kvinne som legger mer ved i peisinnsats og mann som koser seg med bok foran peis

Tips til opptenning og fyring

Selv om det kan virke som en enkel oppgave, å fyre opp ovnen, er det viktig å følge visse retningslinjer for å unngå farlige situasjoner og skade på miljøet. Her er noen nyttige tips som kan hjelpe deg med å bruke ovnen på en effektiv og trygg måte.