Tips og råd


Hos Varmefag får du fagkunnskap fra de beste i peisbransjen. Her har vi samlet opp nyttige tips og råd til deg som skal kjøpe eller allerede har peis. Finner du ikke det du lurer på anbefaler vi deg å ringe eller besøke din nærmeste Varmefag-forhandler.

12 tips til lavere strømregning

Strømprisen i Sørøst-Norge har vært opp mot 2,50 kroner for kilowatten ­inkludert nettleie i oktober. Da blir gode råd lønnsomme. Strøm­sparetips du tidligere kanskje har smilt av, er plutselig blitt gull verdt.

Strømprisen har gått i været - Varm opp boligen til halv pris

Strømprisen i Sørøst-Norge har vært rundt 2,50 kroner for kilowatten ­inkludert nettleie i oktober. Da blir det kostbart å varme opp boligen med strøm. Heldigvis finnes det alternativer. Varmer du opp boligen med en rentbrennende vedovn, koster det deg ca

Ofte stilte spørsmål om gasspeis

De siste 2-3 årene har interessen for gass økt betraktelig. Varmefag har landets største og bredeste utvalg og mange sertifiserte montører. Her har vi samlet de mest vanlige spørsmålene våre kunder har når de vurderer en gasspeis

Tips til et godt inneklima hjemme

Vet du hvordan inneklima du har hjemme og hva kan du gjøre for å få et godt inneklima? Med disse tipsene holder du både familien og boligen frisk.

Forsikringsselskap: Bruk fagfolk når du skal montere peis, peisovn og pipe

Vurderer du å montere peis selv? Eller frister det å prøve seg på piperehabilitering? Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind Forsikring understreker at feilmontering kan få konsekvenser for erstatning om det skulle bryte ut en brann.

TenderFuel – verdens tryggeste og reneste koseflamme

TenderFuel er en væske som brenner 100 prosent trygt. Den er giftfri, røykfri og utrolig, men sant – heller ikke brannfarlig. Det er fordi væsken ikke antennes før den har nådd 104 grader.

Sjekkliste for beredskap i hjemmet

Har du tenkt på hva du gjør dersom vann, mat, strøm og mobilnett forsvinner? I noen timer går det sikkert bra, men hva om dette blir borte i mange dager og du ikke vet når det kommer tilbake? Det gjelder å være forberedt. Så er spørsmålet – er du forberedt?

Spar penger med peiskos

Når strømprisene stiger blir det mer og mer lønnsomt å fyre med ved. Peiskosen får du på kjøpet.

Slik unngår du vedmangel i den kalde årstiden

Sprengkulde og høye strømpriser er som oftest hovedårsakene til at det oppstår vedmangel. Her kan du lese 3 gode tips for å unngå vedmangel.

Vedfyring – slik gjør du det, steg for steg

Hvilken ved bør du fyre med? Hva er viktig å huske på når du skal fyre opp i peisen? Hvordan bør veden lagres? Hva er vedens holdbarhetsdato? Er vedfyring miljøvennlig? Hva med vedfyring og svevestøv? Tenne fra bunnen eller fra toppen? Få svar på det du lurer på for å fyre best med ved her.

Male peisen? Her er noen gode tips og råd

Det er enkelt å fornye peisen uansett om du vil at den skal fremheves eller gli mer inn i omgivelsene. Her er alt du trenger å vite om du har en murt peis som du ønsker å male.

Slik er reglene for bålbrenning i Norge

Hva er generelt bålforbud? Finnes det noen unntak? Når innføres det totalforbud? Kan jeg bruke bålpanne eller grill i egen hage? Finn svaret på det du lurer på her, og få gode tips til trygg bålbrenning.

Velg riktig gulvplate til peis og ovn

Gulvplate til peis og ovn er påkrevd om peisen skal stå på brennbart materiale. Les om hvilke krav som gjelder og få hjelp til valg av gulvplate her.

Forskrifter og krav til brannmur og brannmursplater

Hver enkelt peis har egne krav til brannmur. Her får du nyttig informasjon om hvilke krav som stilles og hva du må melde inn til kommunen.

6 tips mot dårlig trekk i pipa

Opplever du dårlig trekk i pipa? Her er 6 eksperttips fra SINTEF og Varmefag. Les om tegn, årsak og tiltakene du bør gjennomføre for å bedre trekken.

Enova-tilskudd: Slik går du frem

Vurderer du å søke om Enova-tilskudd? 1.januar 2020 blir forbudet mot å fyre med fossilt brensel innført. Les om hvordan du går frem her.

Regler og krav til montering av vedovn

Montering av vedovn selv eller få en sertifisert montør til å utføre jobben? Les om hvilke regler og krav som gjelder når du skal montere vedovn her.

Rekordhøye strømpriser: Slik unngår du sjokkregning

I perioder med skyhøye strømpriser finnes det grep du kan gjøre. Her har vi samlet tips til hvordan du kan unngå sjokkregningen. Les alle tipsene her.

Selge bolig? 4 grep som kan øke boligverdien

Når du skal selge bolig trenger du ikke å gjøre de store investeringene for å øke boligverdien. Les om hvilke grep som kan øke verdien på boligen her.

Kjøpe hytte? Her er sjekklisten du bør lese først

Når du skal kjøpe hytte må du først lese godt igjennom takstrapporten. I denne sjekklisten er 12 punkter som du bør ha oversikt over før du kjøper.

Derfor bør du vurdere rehabilitering av pipe

Vurderer du rehabilitering av pipe? I denne artikkelen forklarer vi hvordan det gjøres og hvor mye det koster. Les også 5 fordeler ved å få det gjort.

Skal du flytte? Sjekklistene du bør lese først

Når du skal flytte er det en fordel å planlegge godt i forkant. I denne artikkelen er to sjekklister til selve flyttingen og hvordan du pakker smart.

Unngå pipebrann med disse gode rådene. Se tegn og årsak!

På vinteren er det høysesong for pipebrann. Her kan du lese alt om hvordan pipebrann oppstår, hva som er klare tegn og ikke minst hvordan du kan unngå å få pipebrann hjemme hos deg. Varmefag gir deg rådene du trenger.

Vurderer fyringsforbud mot gamle vedovner i flere kommuner

Om noen år vil det være forbudt med oljefyring over hele landet, og Bergen har allerede besluttet å forby fyring i gamle, ikke rentbrennende vedovner. Nå vurderer flere norske kommuner det samme.

Få 6000 kroner for å bytte ut parafinovnen

Gladnyhet til alle med parafinovn: Staten gir deg nå 6000 kroner i støtte hvis du skifter ut din parafinovn til en miljøvennlig vedovn.

Fyr med ved når strømselskapene innfører ny tariff

Noen har allerede fått den, og innen utgangen av 2018 skal samtlige norske husstander være utstyrt med en ny automatisk strømmåler. Resultatet blir varierende strømpriser fra time til time.

Varmepumpe eller peisovn? Ja takk, begge deler.

Med en varmepumpe i kombinasjon med en moderne peisovn kan du redusere oppvarmingskostnadene dine betraktelig. Det er noe å tenke på nå som det raskt går mot kaldere tider.

Nå skal også gasspeiser være grønne

Nylig kom en ny byggeforskrift som krever at det bare installeres gasspeiser beregnet for biogass. Installasjon av gasspeiser for fossilt brensel er ikke lenger tillatt.

Vurdér pipehatt ved piperehabilitering

En pipehatt kan redusere slitasjen på skorsteinen. Les om hvorfor du bør vurdere en pipehatt dersom du skal gjennomføre piperehabilitering her.

Slik får du fart på en pipe som trekker dårlig

Strever du med å få skikkelig fyr i peisen, selv med opptenningsved og peisdøra på gløtt, har du trolig en pipe med dårlig trekk. Men heldigvis finnes det en enkel løsning på problemet.

Feieren feier pipa – ildstedet må du selv passe på

Visste du at du som huseier selv er ansvarlig for å feie ildstedet i boligen din? Feieren og kommunens ansvar er å føre tilsyn og feie pipa ved behov – og minimum hvert fjerde år.

Den beste tiden på året for å sjekke pipen din

Etter fyringssesongen kommer våren – som er den beste tiden å sjekke pipen. Er du i tvil om alt er som det skal være, bør du få fagfolk på befaring. Dersom rehabilitering er nødvendig kan du få det gjort på en rask, enkel og renslig måte.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe ny peis

Skal du gå til innkjøp av ny peis eller ovn, må du tenke på mer enn bare designet. Selv om ildstedets utseende er viktig for at du skal bli fornøyd, er det også en rekke andre faktorer som er minst like avgjørende.

Ved er ikke bare ved – det er mer ved ved enn du tror

Ved er etter strøm den mest brukte energikilden rundt om i norske hjem. Fyrer du med tørr ved av høy kvalitet, kan fyringskostnadene reduseres betraktelig per kilowattime.

Stålpipe - et godt valg

Stadig flere velger stålpipe fremfor murpipe når de installerer peisovn. Det kan være mange grunner til det, og kanskje først og fremst fleksibiliteten en stålpipe gir deg når det gjelder plassering av ovnen.

Hva skiller en rentbrennende ovn fra en gammel ovn

I 1998 kom kravet om at alle ovner som selges i Norge skal være rentbrennende. Dette gjelder også ovner som installeres, uavhengig om den er kjøpt ny eller brukt. Men hva er egentlig en rentbrennende ovn?

Fyr opp miljøvennlig med ny metode

Enten du fyrer for varmen eller hyggens skyld – det finnes flere måter å tenne opp i peis og ovn på. Nye metoder gjør det i tillegg mer miljøvennlig.

Ikke la peiskosen spoleres av dårlig trekk

Mørket senker seg og sesongen for peiskos er her, men det blir ikke mye kos om peisovnen bare soter og nekter å fyre skikkelig. – Det er ovnen som trekker dårlig, tenker du kanskje. Men en ovn kan ikke og skal ikke trekke. Det er pipa du må ta en titt på.

Spar opptil 40% av oppvarmingskostnadene

En luft til luft varmepumpe er en investering få angrer på. Dersom man hovedsaklig varmer opp en gjennomsnittlig stor bolig med panelovner vil man ved å montere en varmepumpe kunne spare inntil 40 % av fyringskostnadene. Dette vil si at man har spart inn

Uansett hva som skjer ute - har du perfekt temperatur inne

Med en Toshiba varmepumpe får du jevn innetemperatur hele året og du kan senke dine kostnader til oppvarming med opptil 40%.

Bytt ut parafinkaminen og få tusenvis av kroner i Enova-støtte

Endelig ser det ut til at myndighetene anerkjenner vedfyring som et viktig ­bidrag for klimanøytral oppvarming, melder Norsk Varme i sitt siste nyhetsbrev. Her forteller de om myndighetenes nye og gode støtteordninger gjennom Enova, for tiltak som oppford

Tips til opptenning og fyring

Les våre generelle fyringstips.

Dette bør du tenke på når du skal kjøpe peis

Nyttige tips fra våre fagfolk før du skal kjøpe peis eller ovn.

Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål. Hvis du ikke finner svar på det du lurer på ta kontakt med din lokale Varmefag-butikk.